Sigtuna Kommuns Kulturpristagare 2017


Vi startade verksamheten våren 2017. Syftet var att dela vår expertis och passion för dans med Sigtuna Kommuns invånare. Målet var att nå en så bred målgrupp som möjligt!

I maj 2018 tilldelades vi Sigtuna Kommuns Kulturpris 2017 för våra insatser - vilket gav oss kvitto på att vi är på rätt väg!

Dans är bra både för utsidan och insidan

Flertalet aktuella forskningsrapporter påvisar att dans ökar vår produktion av endorfiner - "må-bra-hormonet". Förutom att ökade endorfin-nivåer ger generellt större välmående, gör det oss också mer tåliga för smärta och stress.

Förutom de uppenbara fysiska fördelarna, så skärper också dansen våra sinnen. Den mentala närvaron ökar vilket bidrar till bättre fokus och koncentration i vardagen. 

Under en dansklass på Sigtuna Dansskola låter vi dig "ta ut svängarna" och tänja dina gränser i egen takt. Utmaningarna anpassas väl efter deltagarnas förkunskaper och störst fokus ligger på dansglädjen oavsett vilken kurs du än väljer.

Vi anser att dans ger ökad livskvalitet. Prova du också!

För mer scrolla ner...

Ett stycke historia


Jag minns det som igår när danssagan "Tales of Beatrix Potter" med balettdansande skogsdjur sändes i tv runt jul när jag var liten. Varje år satt jag som trollbunden framför tv-skärmen och fascinerades av hur graciösa och samtidigt kraftfulla balettens rörelser var, samt över hur det var möjligt att berätta en cirka nittio minuter lång saga - helt utan ord! Endast musiken och kropparnas rörelser i perfekt balans och koordination förde berättelsen framåt.

En dröm väcktes till liv att själv få möjlighet att lära mig denna kommunikation bortom ord. Att få berätta liknande spännande och trollbindande historier via kroppens rörelser.

Efter många års utforskande av kroppens och sinnets möjligheter till uttryck genom dansen så har jag på vägen byggt ett eget "lexikon" av förklarande ord och begrepp för denna icke-verbala kommunikation. Med en växande förmåga att kommunicera dans i både ord och rörelse väcktes någonstans på vägen även en längtan att få instruera och undervisa andra i dans.

Kroppsspråket är ett ord som jag idag använder mig flitigt av både i min undervisning men även i det vardagliga livet. Kroppsspråket behärskas av alla människor världen över, på ett medvetet eller omedvetet plan.  

Genom dansen medvetandegör och förtydligar vi vårt kroppsspråk. Ett globalt språk som låter oss kommunicera med varandra där andra språk sätter gränser.

                   Helena Gunnarsson - instruktör, koreograf & grundare Sigtuna Dansskola